Jaké je nejlepší auto na světě?

Jaké je nejlepší auto na světě? Letem světem až do Itálie.

Jaké je nejlepší a nejhezčí auto na světě? To je otázka, která vrtá v hlavě snad každému, kdo se o auta jen trochu zajímá. Záleží na vkusu, samozřejmě. Někdo má rád auta z Itálie, někdo jiný z Německa, další z Ameriky, a několik lidí preferuje Japonsko. A co já? Mám rád tak nějak všechno (skoro). A tak se dostáváme k tomu, jak to všechno začalo. Bylo to na konci 2 světové války, USA a spojenci porazili Hitlerovo Německo, zásob zbylo dost, a tak se hlavně v USA začala dělat auta všeho druhu. Kdo chtěl něco luxusního, byly tu značky Cadillac a Lincoln. Kdo chtěl něco běžného pro rodinu, stačil mu standardní Ford nebo Chevrolet.

Zatímco v Německu taková sláva nebyla. Němci prohráli, továrny zničené, a nebylo z čeho vyrábět. Ale mohlo být ještě hůř. Ještě hůř na tom byli v Japonsku, drželi se zuby nehty, ale vytrvali, a díky ropné krizi v roce 1973 se opět začali hlásit o slovo. Stvořili malá úsporná auta typu Corolla a Civic, které se drží dodnes. A z toho plyne jedna věta (kterou jsem já nevymyslel). Abyste vyhráli na poli aut, musíte prohrát na poli bitevním. A to se začalo potvrzovat, protože Spojené Státy přešly na japonská auta, a v Západním Německu se to také začalo hýbat. Zato ve Východním Německu, které bylo pod vlivem Sovětů, stvořilo jako konkurenci na VW Brouk – Trabant 601, a poté vznikla další plejáda rychlokvašek. Jako třeba Wartburg 353, který dokonale pohřbil to, co vytvořili před tím, protože dřívější Wartburgy byly celkem pěkné. A pak také Velorex, který se ale vyráběl tady v Československu.

Ale pryč od toho. Po éře plavných korábů a muscle cars, přišla jedna velká hrůza, a to tu trvá poslední roky. Éra SUV, cross overů, a SUV kupé. Kristova noho! Kdo to kdy vymyslel, nad tím jsem se divil, a chytal jsem se za hlavu. Jak se to může tak dobře prodávat. Chápu, že do města se muscle car s V8 nehodí, ale co třeba Golf? Nebo Alfa Giulia? Co je na nich špatného? Bohužel poslední dobou jsou to prodejní propadáky, a tak hrozí, že se přestanou vyrábět. Chtěl bych vědět co je špatného na Fordu Focus? Taky se přestane vyrábět, hlavně proto, že si ho lidé už nekupují, a přecházejí na SUV. Ale proč? V celém segmentu SUV mám tři až čtyři oblíbená auta: VW Touareg, Bentley Bentayga, Range Rover, a Mercedes třídy G. Nic víc, vše ostatní pro mě nic neznamená.

Crossovery jsou to samé, akorát o trošku menší. SUV kupé je ta největší blbina co jsem kdy slyšel, protože to prostě nefunguje. Buď je to SUV, nebo kupé. Dohromady to nestojí za moc. Je to taková slepenina, a vzhledově to žádná sláva není, je to pro lidi, které auta moc nezajímají. Protože kdyby jim rozuměli, koupí si buďto rodinný kombík, a nebo obyčejný sedan, hatchback, kupé, GT, či fastback. Pokud se chcete cítit bezpečněji, kupte si Touareg. A přes toto velké rozhořčení se dostáváme k tomu, jaké je nejlepší auto na světě? Byla to těžká volba, ale pokud si jako normální člověk chcete koupit auto, kupte si Alfu Romeo Giulia s motorem V6 a manuálem. Nevyčítejte mi to.

Mazda 787B: Uřvaný wankel ovládl Le Mans 1991 a stanovil 3 prvenství

Čtyřrotorový prototyp Mazda 787B byl donedávna jediným japonským autem, které dokázalo zvítězit v nejslavnějším vytrvalostním závodě na světě. Úspěchu předcházely velké přípravy, mezi nimiž nechyběly teoretické odhady a výpočty.

Číst celé

Továrna Packardu: Největší opuštěná automobilka na světě

V detroitské továrně Packardu se v první polovině minulého století vyráběly jedny z nejlepších luxusních vozů. Dnes výrobní prostory chátrají a hrozí jim úplné zřícení.

Číst celé

Alfa Romeo Tipo 33 Stradale byla nejkrásnějším supersportem své doby

Asi přesně nevím jak správně by měl tento magazínový příspěvek začít. Nevím, jak se má správně psát úvod k takové automobilové modle, jakou 33 Stradale bezesporu je. Asi jen slovo „ohromující“ může dobře popsat ty jemné a nádherné linie. Elegantní složitostí své techniky mě pak přivádí k dalšímu slovu – „dokonalost“.

Číst celé

Sbarro Super Eight: Brutální hot hatch s osmiválcem z Ferrari 308

Šílené Sbarro Super Eight se vyrobilo v jediném exempláři, který je poháněný uprostřed uloženým vidlicovým osmiválcem Ferrari 308 GTB o 260 koních.

Číst celé

Dan Gurney vyrazil proti nezdolným Jaguarům s Impalou. Rychle mu to zakázali

Stane se jen těžko, aby impala v divočině předstihla jaguára. Při automobilovém závodění v šedesátých letech se ale něco podobného vážně stalo.

Číst celé

Alfa Romeo 75 2.0 TS: Zachraňujeme auto, které jsem nikdy předtím neviděl

Návrat na výsluní není jednoduchý. Obzvláště pak ve chvíli, když jste na něm nikdy nebyli. Asi takový je příběh mojí Alfy Romeo 75.

Číst celé